Images

Orang Gembira

Kesedihan itu bukan untuk dikemam
digendong payah sepanjang hidup

Lepaskan
dan terus melangkah.


Hafeez Darraji



Images

Dua Puluh Enam

Ramadhan tahun ini hampir bertemu kepada penghujungnya. Ramadhan yang kali ini really brought a new experience for me. Tiada lagi Ramadhan membuta bikin tahi mata di katil dan sofa yang empuk. Dari sudut menahan lapar dan dahaga, betul betul sangat mencabar iman yang di hujung garisan. Lapar tak kisah sangat, tapi dahaga yang sangat menguji level 100%. Ibadat sepanjang bulan pula, moga diterima yang Maha Esa. Biiznillah.

Proses. Itu fitrah. Belajar untuk menerima perubahan dalam hidup. Ramadhan kali ini menuntut jiwa dan jasad bersabar, bekerja seharian di hospital. Walaupun kebanyakan masa hanya menghabiskan separuh hari sahaja di hospital dan hari selebihnya kembali rilek rilek di rumah. Tetap, pelajaran itu ditelan demi kebaikan di masa hadapan. Moga kuat untuk menghadapi Ramadhan di masa hadapan dalam persekitaran yang sama.

Paling mencabar, menghadiri latihan 'Humanitarian Worker' di Perkampungan Orang Asli. Panas dan teriknya mentari tahun ini lain macam. Menghadap air 30 minit setiap kali sebelum berbuka puasa, itu perkara biasa. Kahkahkah. Demi satu pelajaran, moga ada keberkatan didalamnya.

Selain itu, jiwa dilatih untuk belajar memaafkan orang lain. Dalam menilai dan menghakimi kesilapan manusia lain yang tidak sempurna, lihatlah kepada diri sendiri yang juga banyak berbuat kesilapan. 100 kali lebih tidak sempurna dari manusia yang lainnya. Kosong kosong. (Really mean it). Cukuplah mengungkit kesilapan lalu, benda yang sudah lama berakhir kerna didalamnya pasti terkandung pelajaran yang menjadikan kita manusia lebih baik pada hari ini. Maafkan aku.

Moga segala ibadat dan amal kebajikan tahun ini diterima Yang Maha Kuasa. Diampunkan dosa dosa yang lalu olehNya. Ramadhan kali ini antara persekolahan yang lebih berjaya dari yang dahulunya buat diri aku. Inshaallah. Masih punya waktu buat hari hari terakhir persekolahan, untuk direbut dan dihayati. Kalau kalau tidak sempat bertemu untuk sesi persekolahan yang akan datang. 


oh ye: Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. Hati Hati di jalan raya. 


Hafeez Darraji



Images

Dua Puluh Lima

Dah seminggu sakit tekak tapi without demam, batuk dan selesema. I'm not a big fan of clinic. Selagi boleh guna natural remedy, that's what I choose till ada sign yang menampakkan keadaan getting worst then i'll go to clinic (Jangan tiru aksi ini di rumah). So semalam, ada tanda tanda tekak dah okay tapi suddenly ada pain kat jaw, so I decided to PAY a visit to clinic. YESS! Pay! because gua sudah tua, and my parents company punya health panel dah tak support anak anak yang dah tua macam I :D

And because doctor and stethoscope sangat berkait and tak dapat dipisahkan, maybe the doktor pun konon konon put on the stethoscope on my chest and back just to fulfill the criteria of being a doctor. Hahaha. Bukannya dengar any sound pun, just letak and cepat cepat move from one point to another. Cehhh. Aku pun boleh buat camtuh.

And Thank You Doctor! Anda telah memberi saya keyakinan untuk menjadi seorang doktor di masa hadapan.


oh ye: Kalau sakit silah pergi klinik, unless you are a doctor or a doctor. 


Hafeez Darraji